Kara Delik Nedir?

Kara Delik Nedir?

Kara delik aslında adında bahsi geçtiÄŸi gibi bir delik deÄŸildir. Bu ismi almasının sebebi kendisine gelen ışığı geri yansıtmadığı için ortası simsiyah, buna karşın kara deliÄŸin etrafında ışık saçan yüksek sıcaklıklı gaz ve tozlar vardır. Bu sebeple ortası boÅŸ yani delikmiÅŸ gibi görünür. Kara deliÄŸin kütlesi çok büyük ve hacmi ise çok küçüktür. Bu sebeple uzay dokusu bükebilme özelliÄŸine sahiptir. Bükülen uzay dokusu etrafında bulunan herÅŸeyi içine çeker, galaxyleri bile... Bükülen uzay dokusunu hayal edemiyorsanız sadece evrenın sanki bir kumaÅŸ gibi olduÄŸunu düşünüp(ki izafiyet teorisine göre öyle) aÅŸağıdaki  görseli inceleyiniz. 

Karadelik Deney Fotoğrafı


Ä°lgili görseldeki  siyah nesneyi kara delik, mavi örtüyü de evrenin dokusu olarak düşünün. Bu deneyde örtüye atılan herhangi bir misket direkt olarak siyah nesne yani karadelik tarafından çekilecektir. Kara delikler bu mantıkla çalışır; çok yüksek kütleli olan bu kara delikler uzay dokusunu büker ve etrafındaki herÅŸeyi kendi içine çeker. İçine dediÄŸime aldanmayın aslında yanına çeker ve onunla birleÅŸir. Bu sayede kütlesine kütle katarak evrende daha da derinleÅŸir. Kara deliÄŸin evrendeki derinliÄŸi o kadar fazladır ki bilim insanları ispatlanmasa bile onun baÅŸka bir boyutta olduÄŸunu düşünür. Bu "Kara deliÄŸin çektiÄŸi bir nesne baÅŸka boyutlara, bambaÅŸka diyarlara gider" söz halk arasında kulaktan kulaÄŸa yayılır.

Peki Bu Delik Nasıl Oluşur?

Kara delikler 3 ÅŸekilde oluÅŸur. 

1. Yıldız Kaynaklı Kara Delikler

Bir yıldızın ömrü dolduÄŸunda, kendisini yok eder. GüneÅŸ’in dört kat büyüklüğündeki küçük yıldızlar ömrü sonlandığında, yeni çekirdek beyaz cüce veya nötron yıldızı olur. Büyük yıldızlar ise, yıldız kaynaklı kara delik oluÅŸturabilirler. Yıldızın çökmesiyle oluÅŸan kara delikler, son derece yoÄŸundurlar(hacimleri küçük, kütleleri büyük). OlaÄŸanüstü yerçekimi kuvvetlerinin(Dokunun bükülmesi olayı) etkisiyle kara delikler, yakınındaki galaksilerden çektikleri toz ve gaz ile boyutlarını büyütürler.  

 

2. Devasa Kütleli Kara Delikler

Uzayda sayı olarak küçük boyutlu kara delikler fazla olsa da, devasa kütleli kara delikler daha etkilidirler. Devasa kütleli kara delikler kütle olarak GüneÅŸ’in milyarlarca katı büyüklüktedir. Devasa kütleli kara deliklerin oluÅŸma yolları üçe ayrılır. Bunlar: Böylesine kara delikler Samanyolu Galaksisi dahil olmak üzere birçok galaksinin merkezinde bulunurlar. Merkezde, boyutunu büyütebilecek kadar malzemeyi içerisine çekip, devasa boyutlara ulaÅŸabiliyorlar. Yüzlerce veya binlerce kara deliÄŸin birleÅŸmesiyle oluÅŸabilirler. Büyük gaz bulutları ve bir grup yıldızın beraber çöküşüyle oluÅŸabilirler. 

3. Orta Seviye Kara Delikler

Astronomlar kara deliklerin sadece küçük veya büyük boyutta olduklarını düşünüyorlardı. Fakat son araştırmalar orta büyüklükteki kara deliklerin var olabilme ihtimallerine ışık tuttu. Böylesine kara delikler bir yıldız kümesindeki yıldızların zincirleme olarak çarpışmasıyla oluşabiliyor.

No comments:

Post a Comment

Flutter - Build_runnerin sonsuz döngüye girmesi. [No actions completed for 15.0s, waiting on:]

Bugün  üzerine çalıştığım flutter boilerplate depenency injection özelliÄŸini eklerken aÅŸağıda tracesini attığım hata ile karşılaÅŸtım. Trace:...